Är kommunerna regeringens slavar?

04.11.2016 kl. 08:58
BLOGG - Redan tidigare har vi hört stark kritik från landsbygden mot den nya vård- och landskapsreformen. Nu börjar vi också höra allt mer kritiska röster från de stora städerna. Sällan brukar stad och landsbygd reagera unisont, men nu verkar de göra det – om än av lite olika orsaker.

Är kommunerna regeringens slavar?

Redan tidigare har vi hört stark kritik från landsbygden mot den nya vård- och landskapsreformen. Nu börjar vi också höra allt mer kritiska röster från de stora städerna. Sällan brukar stad och landsbygd reagera unisont, men nu verkar de göra det – om än av lite olika orsaker.

Det finns en djupare och mer allvarlig dimension i det att kommunerna och städerna är kritiska till reformen. Problemet är att regeringen har konstruerat reformen så att samma kommuner som nu avger kritiska utlåtanden förväntas bygga upp hela den nya förvaltningsnivån. Det dessutom med en riktigt snäv tidtabell, eftersom landskapens temporära förvaltning förväntas inleda sin verksamhet redan om åtta månader.

Det är en enorm mängd resurser som krävs och ingenting av den arbetsinsats som nu påtvingas de skeptiska kommunerna kommer  att förbli i deras egna händer eller ens inom deras eget ansvarsområde. Kommunerna förväntas bygga upp något stort, bra och fungerande för att sen helt snuvas på konfekten. Det är inte lite man kräver av kommunerna.

I gengäld får de ett digert och långt ifrån färdigt lagförslag som de ska ta ställning till helt utan att det viktigaste ännu  presenterats – nämligen valfriheten inom vården.  Det är inte konstigt att fältet reagerar.

Om jag inte helt missminner mig hade vi en liknande situation för några år sedan. Innehållet i utlåtanderundan för kommunstrukturen sammanföll inte med själva vårdreformen och de politiska ambitionerna gick inte  alls ihop med vår grundlag. Kedjan är så stark som den svagaste länken och det är så strukturerna nu byggs upp.

Sade någon  déjà-vu?

Sandra Bergqvist

Glöm inte kommunen i kommunens eget val

BLOGG - Om ett par månader är det dags för finländarna att gå till valurnorna och rösta fram nya kommunfullmäktigen runt om i landet. Än så länge märks det stundande valet inte så mycket i gatubilden. Det gör det däremot i partiernas interna aktivitet. Den återkommande turbulensen i rikspolitiken verkar ta bort en stor del av fokusen från kommunalvalet. Detta väcker frågan om huruvida kommunalvalet kommer att handla om framtidens kommuner eller om regeringens agerande?Läs mera »
Sandra Bergqvist
21.02.2017 kl. 08:57

Kommunerna - regeringens slavar..?

BLOGG - Redan tidigare har vi hört stark kritik från landsbygden mot den nya vård- och landskapsreformen. Nu börjar vi också höra allt mer kritiska röster från de stora städerna. Sällan brukar stad och landsbygd reagera unisont, men det verkar de göra nu - om än av lite olika orsaker.Läs mera »
Sandra Bergqvist
04.11.2016 kl. 00:14