Bergqvist: Lasten ja nuorten harrastustoimintaa on vahvistettava entisestään seuraavassa hallitusohjelmassa

14.02.2023

Kansanedustaja ja RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist osallistui tiistaina paneelikeskusteluun lasten ja nuorten harrastustoiminnan merkityksestä. Paneelikeskustelun järjestäjinä olivat Suomen Partiolaiset ja Partioparlamentaarikot.

- Se, että lapsilla ja nuorilla on ainakin yksi harrastus, jonka he kokevat merkitykselliseksi, on ennaltaehkäisevä toimenpide, jolla estetään lapsia joutumasta väärälle polulle elämässä. Panostamme paljon siihen, että löydämme lapsillemme oikeanlaisen koulutuksen. Saman pitäisi koskea myös harrastustoimintaa, Bergqvist sanoo.

Tällä vaalikaudella harrastamisen Suomen malli on kirjoitettu lakiin, mutta yhtenä haasteena on puute ohjaajista ja se, että mallia toteutetaan kunnissa monin eri tavoin.

- On hienoa, että Suomen malli on nyt todella toteutunut. Tämä on asia, jota me RKP:ssä olemme kannattaneet jo pitkään. Mikään malli ei kuitenkaan ole täydellinen alusta alkaen, vaan meidän on nyt kerättävä hyviä kokemuksia, jotta voimme kehittää mallia edelleen seuraavalla vaalikaudella. Kunnissa on erilaiset edellytykset harrastustoiminnan järjestämiselle, ja myös lasten mieltymykset siitä, mihin harrastuksiin he haluavat osallistua, vaihtelevat. Tämä on tärkeää ottaa huomioon, Bergqvist sanoo.

Bergqvist korostaa, että harrastustoiminnassa kertynyt osaaminen pitäisi ottaa paremmin huomioon opinnoissa ja työelämässä.

- Riippumatta siitä, mistä harrastuksesta on kyse, sen kautta kertyy arvokasta osaamista ja oppii hyödyllisiä sosiaalisia taitoja. Harrastuksessasi osoittamasi aktiivisuus tulisi ottaa huomioon myös esimerkiksi opiskelupaikan tai työpaikan haussa. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan edellytyksiä on edelleen vahvistettava seuraavassa hallitusohjelmassa, Bergqvist päättää.