Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta on parannettavaa

07.12.2022

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

- Minä olen iloinen siitä, että maatalous herättää keskustelua, ja että niin monet ilmaisevat tukensa maataloudelle. Olen kuitenkin pettynyt siihen, että tämä tuki ei ole ollut kovin näkyvää viime vuosina, Bergqvist sanoo.

Viime hallituskausien akuutti kannattavuuskriisi on vain pahentunut koronapandemian ja Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän hyökkäyssodan myötä. Hallitus on reagoinut osoittamalla tällä kaudella yli 300 miljoonaa euroa lisätukina maatalouden suoraan ja välilliseen tukemiseen. Eduskunta käsittelee myös parhaillaan ehdotusta muuttaa elintarvikemarkkinalakia niin, että maataloustuottajien asemaa parannettaisiin.

- Tehdyt toimenpiteet ovat olleet tarpeellisia ja erittäin tervetulleita. Kriisituki eri muodoissa ei kuitenkaan ole pitkäjänteinen ratkaisu. Suomalaiset tuottajat haluavat toimivan markkinan, he haluavat palkkaa työstään. Tämä ei ole vain hallituksen asia. Koko yhteiskunta ja sen kaikki toimijat ovat vastuussa siitä, Bergqvist toteaa.