Bergqvist peräänkuuluttaa lisää kansallisia toimenpiteitä Saaristomeren pelastamiseksi

21.05.2022

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokouksessa kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist (RKP) peräänkuulutti uusia ajattelutapoja, jotta voimme vastata edessä oleviin muutoksiin.

- Maailman muuttuessa käyttäytymisessämme ja kulutuksessamme kiinnitetään yhä enemmän huomiota moraaliin ja etiikkaan. Meidän on parannettava taloudellisten kannustimien luomista vihreämpiä vaihtoehtoja varten. Niin lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Näin kannustamme innovaatioihin, uusiin ajattelumalleihin ja muuttuviin toimintatapoihin, Bergqvist sanoo.

Bergqvist nosti puheessaan esiin Saaristomeren heikon tilan konkreettisena esimerkkinä asiasta, jossa tarvitaan uusia toimintatapoja pelastaaksemme sellaista mitä on tuhoutumassa. Saaristomeri on Suomen ainoa jäljellä oleva hot spot-alue Itämeren suojelukomission (HELCOM) ylläpitämällä pahimpien kuormittajien hot spot -listalla.

- Hallitus on tehnyt jo joitakin toimenpiteitä. Tämä on tervetullutta, mutta tarvitsemme enemmän. Jos haluamme lapsemme voivan uida meressä, toimenpiteitä tarvitaan myös Varsinais-Suomen rajojen ulkopuolella, sillä valuma-alue ulottuu pitkälle sisämaahan. Saaristomeren hyvinvoinnin tulee olla koko Suomen asia, ja ensisijainen tavoite seuraavassa hallitusohjelmassa, Bergqvist sanoo.